ДЕЛОВАЊЕ ВИКАРИЈАТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Православно - Старокатолички Генерални викаријат Св. Метода је утемељен 13.08.2015. године, Декретом високопреузвишенога Господина, монсињора др Леонарда Бега, архиепископа Провинције Св. Кристофора задуженог за Хрватску и земље у регији (погледајте овде).

По оснивању, надбискуп Леонардо је својим Указом прогласио Црквени устав Викаријата, на основу којег Викаријат врши своје црквене активности (погледајте овде).

+ КЛИР ВИКАРИЈАТА У СРБИЈИ +

В.Д. ГЕНЕРАЛНОГ ВИКАРА
протојереј - ставрофор проф. др Боривој Суботић

Боривој Суботић је доктор математичких наука и редовни професор Универзитета у Београду у пензији. Такође, дипломирани је теолог. Поред хришћанске теологије, бави се изучавањем азијских религија и филозофија. За ђакона је заређен 18.10.2014. године у Иригу, а за свештеника 22.10.2016. у Осијеку (РХ), по рукама старокатоличког надбискупа др Леонарда Бега. Дана 27.10.2017. године архиепископ Леонардо га је одликовао титулом ставрофора. Ожењен је, отац четворо деце.

Oвлашћени заступник, презвитер
Илија Суботић, M.Sc.

Илија Суботић је асистент на Високој школи модерног бизниса у Београду и програмер у агенцији "Дигипулс" из Београда. Током 2013. и 2014. године завршио је сертификациони програм у области међународног права Универзитета Луван у Белгији, а затим и програм криминолошке психологије 2015. (Универзитет у Квинсленду, Аустралија). Усавршава се у области управног права и права заштите података о личности. Паралелно изучава и богословске науке. Тренутно је студент докторских студија у области Интернет базираних телекомуникација у авијацији. Носилац је пилотских дозвола UAV/UAS cat 1-4. За ђакона је заређен 22.10.2016. године у Осијеку (РХ), а 27.10.2017., у истом граду, примио је Свети ред презвитерата по рукама надбискупа Леонарда Бега.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Народне, ортодоксне старокатоличке цркве су управо то - народне. То значи да све своје активности и обреде морају омогућити и најсиромашнијимa. Због тога је на нивоу ове Уније, те стога и Православно - старокатоличког генералног викаријата, донета обавезујућа одлука да сви црквени обреди буду апсолутно бесплатни:


Сваки клирик Викаријата је у обавези да спроводи ову одлуку и
да упозна вернике са њом приликом вршења свете тајне или другог обреда.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Вероватно се питате: зашто је таксовник тако одређен?

Више је него пожељно, скоро обавезујуће, да сваки клирик Викаријата има своје световно занимање: нпр. земљорадник, просветни радник, службеник итд. Свештенички чин, како нас и сам Христос учи, не може и не сме бити извор зараде, јер: како наплатити молитву? Како наплатити дар Светога Духа? У Јеванђељу по Матеју, глава 10, Христос даје упутства својим апостолима да лече, изгоне нечисте духове и проповедају, уз један веома битан услов:

„На дар сте добили, на дар и дајте.“ (Мт 10,8)


-- ДОКУМЕНТАЦИЈА ПОТРЕБНА ЗА ПРИЈЕМ ВЕРНИКА У ВИКАРИЈАТ --

1. случај - АКО ЈЕ ОСОБА ПРЕТХОДНО КРШТЕНА

За покретање поступка канонског пријема верника у црквену заједницу Викаријата (тј. под његову црквену јурисдикцију), потребно је поднети попуњен и потписан образац Захтева за упис у регистар верника (преузмите овде), уз који је потребно приложити и:
- фотокопију или оригинал крсног листа (крштенице);
- потписан примерак никео-цариградског Символа вере (без филиокве);
- потврде о причести и кризми (православни верници не подносе ове потврде).


По потреби, ради утврђивања додатних чињеница, Викаријат може затражити и достављање одређених изјашњења, односно изјава подносиоца захтева.

Након пријема уредног Захтева, овлашћено лице Викаријата ће по захтеву донети одговарајућу одлуку у року од три дана и доставити је подносиоцу, а на њу је могуће уложити приговор Архиепископу - Ординарију, у року од осам дана од дана њеног пријема.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. случај - АКО ОСОБА НИЈЕ ПРЕТХОДНО КРШТЕНА

У овом случају, приступиће се обављању Свете Тајне крштења и, најчешће истом приликом, Свете Тајне миропомазања (кризме). Крштење је прва и основна Света Тајна којом се постаје пуноправни члан Христове Цркве. Због тога, овај корак је незаобилазан.

Након обављања крштења и миропомазања и уписа те чињенице у одговарајућу матичну књигу, преостаје једино попуњавање Захтева за упис у регистар верника (преузмите овде) и његово достављање Викаријату, уз прилагање потписаног примерка никео-цариградског Символа вере. Након формалног усвајања Захтева од стране Викаријата, комплетна процедура је тиме окончана.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-- ИНФОРМАЦИЈЕ ВЕЗАНЕ ЗА КАНОНСКИ ПРИЈЕМ КЛИРИКА / КЛИРИЧКИХ КАНДИДАТА --

- О СВЕТОМ РЕДУ -
Сакрамент Светог реда је божанског установљења. Они који су заређени, припадају јерархијском устројству Цркве, док они верници који, прихватањем јеванђелских савета заветима или другим везама - које Црква признаје и потврђује, користе спасењском послању Цркве без обзира што не припадају црквеној хијерархији. Тако они ипак сачињавају живот Цркве и њену светост, у служби царског свештенства за разлику од клира, који спада у олтарско свештенство.

Свето ређење, једном исправно примљено, никада не може постати неисправно. Сваки свештеник, ако и нема овлашћења исповедања, исправно и допуштено одрешује од свих цензура и греха све покајнике који се налазе у смртној погибељи, премда је присутан овлашћени свештеник, што значи да се свети ред не може никада изгубити. Према томе, уколико је клирик из неког разлога сведен на лаички сталеж, ипак никада не може у потпуности бити лаик.

Примитак Светог реда оставља непоновљив белег којим се означава и којим се хришћанин мења у његовом битку, у основи, те је тиме као посвећени службеник у могућности деловати in persona Christi, према свом ступњу, вршећи у особи Христа - Главе службу подучавања, oсвећивања и управљања у Божијем народу. Такво сакраментално-онтолошко заређење никада не престаје, уз услов да је крштена особа исправно заређена. Власт реда се, према томе, не може одузети, него само забранити њено вршење или обављање неких њених чинова. Дакле, без обзира на евентуални губитак клиричког сталежа (обавезе и права властита клиру, која произлазе из исправно примљеног светог реда), власт реда и даље траје..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Потребна документација код пријављивања клиричких кандидата за канонски пријем у Викаријат:

1. Лични разговор/преписка са надбискупом
2. Биографија и две фотографије величине као за личну карту
3. Попуњавање приступнице и захтева за упис у евиденцију клира/кандидата;
4. Прилагање фотокопије или оригинала следећих докумената:

----------- Крштења и миропомазања (кризме);
----------- Потврда о причести (кандидати из православних цркава је не подносе);
----------- Црквени извод из књиге венчаних - за ожењене кандидате;
----------- Потврде о рукоположењима/Светим редовима - за клирике;
----------- Дипломе о највишој завршеној школи;
----------- Потврда о екскардинацији (канонском отпусту) - за кандидате који траже инкардинацију;
----------- Остале дипломе или уверења о завршеним курсевима/програмима у области теологије, уколико их кандидат поседује.
5. Потписани примерак Никео-цариградског Символа вере;
6. Писмена молба надбискупу (која треба да садржи конкретне околности писања исте):

----------- Молба за пријем у клиричке кандидате
----------- Молба за опрост (по одлуци надлежног црквеног Сабора, уколико су клирици, који траже пријем у Викаријат, претходно припадали и служили у Цркви која одобрава девијантна понашања - благослов истополних парова или дозвола абортуса (осим у медицински оправданим околностима тј. у ризику по живот мајке), као и друга неприхватљива учења, дужни су, уз пријемну документацију, доставити и молбу надбискупу за опрост таквог понашања са изјавом да се од таквих учења дистанцирају);
----------- Молба за инкардинацију - подносе је већ рукоположени клирици који намеравају канонски приступити у Викаријат.

Документације се шаље на адресу седишта Викаријата, или се може предати лично нпр. при састанку са представником Викаријата, у ком случају ће се издати потврда о примљеној документацији.

За све даље информације и увођење у процедуру, слободно нам се обратите: контакт