САОПШТЕЊА ВИКАРИЈАТА

-> Посетите и нашу Фејсбук страницу: http://www.facebook.com/vikarijat <-

01.01.2019. - ОПЕРАЦИЈА БОЖИЋНО ДЕТЕ

01.01.2019. године је за наше најмлађе мештане, верујемо, био посебан.

Овог дана је у Храму Викаријата у Иригу организована подела бесплатних дечијих божићних пакетића, као резултат сарадње са међународном хришћанском хуманитарном организацијом "Samaritan's Purse" - Операција божићно дете.Током поподнева, деца су имала прилику да, осим добијања пакетића, сазнају и нешто више о самом Божићу и његовом значају.

Уз пакетиће дељена је и пригодна дечија хришћанска литература, а пратиоцима и родитељима деце Нови Завети и Света Писма.

Надамо се да ће Господ омогућити да усталимо ову праксу, пошто је данашњи дан био и више него успешан!

Поједине фотографије са догађаја можете погледати на следећем линку: >>Фотографије

24.12.2018. - БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА НАДБИСKУПА монс. др ЛЕОНАРДА БЕГА

Драга браћо и сестре,

пророк Михеј, божанским духом надахнут, написао је пророчанство које се остварило Христовим рођењем у најмањем кнежевству Јудином: "А ти, Витјелеме Ефрато, најмањи међу кнежевствима Јудиним, из тебе ће ми изаћи онај који ће владати Израелом; његов је искон од давнина, од вечних времена" (Мих 5, 1).

Оно, дакле, што у људским очима изгледа малено и слабо, уколико је од Бога благословено, снажно је и необориво. Та снага се додатно потврђује: "доста ти је Моја милост јер снага се у слабости усавршава", поручиће Господ св. апостолу Павлу (2 Kор 12, 9), а оно што му поручује је израз Господњег властитог искуства, јер је и сам био патњама усавршен (Јев 2, 10).

Стога и јесте истински искушан тек онај који се кроз животне недаће утемељио у Господу, уверивши се у Божију снагу и помоћ. Онај који, без обзира на тежину, није постао плева што је ветар разноси (Пс 1, 4), него се одржао потпомогнут Милошћу.

Патња Спаситељева објављена је већ његовим рођењем као потресеност масом безобзирника који не маре за долазак Благословљеног: "И породи сина свога, прворођенца, пови га и положи у јасле јер за њих није било места у свратишту" (Лк 2, 7).
Плач витлејемског новорођенчета је, стога, крик бола којим антиципира своје голготско мучеништво: дошао је у свет који је слеп, отупљен за светло небеско.

Пренесимо се у духу и будимо учесници свете витлејемске ноћи; придигнимо из јасала и загрлимо Бога, како бисмо ублажили осведочену безобзирност света који није нашао места за Благословљеног!

Веселимо се и радујмо са анђелима и небесницима! Нека наша душа буде место добродошлице Његовом рођењу.

Драга браћо и сестре, без обзира када прослављате празник рођења Богомладенца, било данас било 07. јануара, нека вам овај празник буде благословен, а свима нека је срећна нова 2019. година.

+ монс. Леонардо Бег, с.р.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17.10.2018. - ПАРАСТОС ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ УПОКОЈЕЊА О. ИЛАРИОНА

Драга браћо и сестре,

Обавештавамо вас да ће, поводом годишњице од упокојења високопреподобног Архимандрита Илариона Мишића, Генералног викара овог Викаријата, бити служен парастос у храму Св. Духа у Иригу (ул. Фрушкогорска бр. 14),
дана 20.10.2018. (субота), са почетком у 10:00 часова.

Након парастоса, планиран је излазак на иришко гробље Запад, где је о. Иларион сахрањен.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

01.06.2018. - ОБЈАВЉЕНА КЊИГА ВЛЧ. ИЛИЈЕ СУБОТИЋА

Књига ''Увод у Веб дизајн'' настала је на основу предавања која је о. Илија Суботић држао у оквиру курса Увод у HTML/CSS/JavaScript на Високој школи модерног бизниса у Београду. Аутор се искрено захваљује рецензентима, проф. др Хаџибу Салкићу са Свеучилишта у Травнику - БиХ као и проф. др Илији Лаловићу са ПМФ-а у Бањој Луци - БиХ, који су стручно прегледали рукопис и дали препоруку за његово штампање, као и самом издавачу - Високој школи модерног бизниса из Београда.

Данашња ера информационих технологија незамислива је без употребе интернета, а интернет је незамислив без веб сајтова. Ако желимо схватити како заиста функционишу и како се израђују сајтови, потребна су нам додатна знања из овог подручја, а која се могу пронаћи између осталог и у овој књизи.

           

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

31.03.2018. - УСКРШЊА ЧЕСТИТКА АРХИЕПИСКОПА МОНС. ЛЕОНАРДА

У наставку објављујемо честитку Архиепископа, монс. др Леонарда Бега, поводом Празника Васкрсења Христовог. Кликом на слику је можете преузети.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11.02.2018. - ЧЕТИРИ РУКОПОЛОЖЕЊА НА РАБУ

Милошћу Божјом, у недељу 11.02.2018. године, у цркви св. Кристофора у Рабу, на св. Литургији која је започела у 12:00 сати, по рукама надбискупа митрополита монс. др Леонарда Бега, свети ред презвитерата примили су влч. Јани Јанез Белцл, влч. Ведран Обућина и влч. Станко Шандак, док је свети ред ђаконата примио Маријан Струње.
На светој Литургији концелебрирао је и изабрани бискуп ординариј Словеначке старокатоличке цркве монс. др Ивица Криж.

Христос Господ провиђа остварење духовних звања за слање у Њиву Божију. Нека нас милост Светога Духа управља и води, како би се остварила велика дела Господња.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26.01.2018. - УЧЕШЋЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ПОВЕРЕНИКА

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је данас, 26.01.2018., пригодном конференцијом, обележио Међународни дан заштите података о личности.

Конференцији је присуствовао велики број амбасадора и других страних дипломатских представника, представника домаћих органа власти и институција, академске заједнице, НВО и медија. По личном позиву Повереника, на конференцији су узели учешће и представници овог Викаријата.

Окупљенима су се, поред повереника Родољуба Шабића, обратили и шеф Делегације ЕУ у Србији Њ.Е. Сем Фабрици, Амбасадор Краљевине Норвешке Њ.Е. Арне Санес Бјорнстад и шеф Мисије ОЕБС у Србији Њ.Е. Андреа Орицио.

На конференцији је указано на резултате и главне проблеме у области заштите података о личности у Србији: Повереник је, и овом приликом, напоменуо да је неопходна потпуна промена односа државе према стању у овој области, које је оценио као врло забрињавајуће.

Представници Викаријата су Поверенику, г. Родољубу Шабићу, уручили пригодан поклон поводом његовог надолазећег истека мандата, као вид захвалности за досадашњу изузетну сарадњу са државним органом на чијем је челу.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

04.01.2018. - ПОЧЕТАК БОГОСЛУЖЕЊА У НОВОЈ КАПЕЛИ У ИРИГУ


На славу Господњу, приведени су крају радови на адаптацији малог храма - капеле у Иригу. Храм, посвећен Светом Духу, се налази на адреси Фрушкогорска 14, Ириг, и освећен је 31.12.2017. Са првим богослужењима се отпочело већ 01.01.2018. године, служењем молебана за почетак новог годишњег круга.

У наредном периоду још предстоји опремање храма појединим богослужбеним предметима и књигама, а највећи део опреме је већ обезбеђен.

Нека Господ чува и благослови свој нови храм, који нека дуго година служи као место молитве и духовне обнове верујућих људи.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

29.12.2017. - НОВИ РАДНИЦИ НА ЊИВИ ГОСПОДЊОЈ

Милошћу Божјом, дана 29.12.2017. године, Архиепископ монс. Леонардо Бег инкардинирао је (канонски примио у клир) пречасног господина о. Душка Јоксимовића, протојереја-ставрофора из Београда.

Господин o. Душко Јоксимовић више од тридесет година се налази у свештеничком чину, а пре тога је провео око десет година у Патријаршији Српске Православне цркве у Београду, као лични чтец покојног Патријарха Германа.

Нека Господ благослови и на много година поживи пречасног о. Душка, на славу Своју и спасење људи!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21.12.2017. - БОЖИЋНА ЧЕСТИТКА МОНС. ЛЕОНАРДА БЕГА

У наставку објављујемо честитку Архиепископа, монс. др Леонарда Бега, поводом предстојећег Божића и почетка нове 2018. године. Кликом на слику је можете преузети.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

24.11.2017. - НАЈАВА ПАРАСТОСА И ПОМЕНА

Драга браћо и сестре,

Обавештавамо вас да ће у недељу, 26.11.2017. године са почетком у 13:00 часова, на западном гробљу у Иригу бити служен четрдесетодневни помен и парастос високопреподобном Архимандриту Илариону Mишићу, бившем игуману манастира Гргетег и Ново Хопово на Фрушкој гори, а последње две године Генералном викару овог Викаријата.

Парастос ће служити протојереј-ставрофор др Боривој Суботић, уз саслужење јереја Илије Суботића.
Вечан му спомен!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15.11.2017. - КОНФЕРЕНЦИЈА МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ, Ц.У.П.С. И ОЕБС-А

Министарство правде Републике Србије, Мисија ОЕБС-а у Србији и Центар за унапређивање правних студија организовали су стручну конференцију посвећену новим правилима о заштити података о личности, са посебним освртом на нову правну регулативу о заштити података о личности у сектору безбедности.

Конференција је одржана у Београду, 14.11.2017. у Клубу народних посланика, у периоду од 11:00 до 15:00 часова, а на њој су по позиву учествовали и представници Викаријата, иначе једине црквене институције на конференцији.

Циљ скупа је био афирмисање новог правног режима заштите података о личности који са собом носе, са једне стране, нова домаћа законска решења у овој области чије се усвајање припрема, а са друге Уредба ЕУ 2016/697 о заштити физичких лица у односу на обраду личних података и о слободном протоку ових података и Директива ЕУ 2016/680 о заштити физичких лица у односу на обраду личних података од стране надлежних органа у циљу спречавања, истраге, откривања или суђења за кривична дела или извршење кривичних санкција и о слободном протоку ових података.

Ток конференције је био подељен у четири секције – након уводних речи које су одржали министарка правде у Влади РС, г-ђа Нела Кубуровић, Андреа Орицио, шеф мисије ОЕБС у Србији као и Чедомир Бацковић, помоћник министра правде и председник преговарачке групе Републике Србије за преговарачко поглавље 23, започео је радни део конференције:

1. Грејем Сатон, правни експерт Савета Европе: Представљање новог европског правног оквира заштите података о личности са посебним освртом на заштиту податка о личности у сектору безбедности;
2. Златко Петровић, помоћник генералног секретара у Сектору за надзор Службе Повереника за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности, проф. Саша Гајин, професор на Правном факултету Универзитета Унион у Београду и заменик директора Центра за унапређивање правних студија: О новом правном режиму заштите података о личности који се изграђује у Републици Србији, а посебно са становишта изазова који прате усклађивање домаћег законодавства са европским стандардима у овој области.
3. Горан Матић, директор Канцеларије Савета за националну безбедност и заштиту тајних података Владе Републике Србије (у контексту односа заштите података о личности и тајности података), Златко Петровић из Министарства правде (у контексту законске заштите податка о личности као услова за закључење споразума са EUROJUST), Драган Обрадовић, Министарство унутрашњих послова и представник Безбедносно - информативне агенције: О значају правног режима заштите податка о личности у сектору безбедности
4. Дискусија учесника, закључци конференције и препоруке у вези с изградњом новог правног режима заштите податка о личности у Републици Србији – у овом делу скупа представник Викаријата, протојереј – ставрофор др Боривој Суботић је изнео нека запажања и недоумице у погледу контролисања верских институција при обради података о личности, те је указао на до сада потпуно ненадгледано стање у обради нарочито осетљивих података о личности од стране цркава и верских заједница (у њиховим матичним књигама и другим евиденцијама, будући да се у овом домену Закон крши на сваком кораку тј. обрада података о личности коју врши највећи део цркава у Србији није на закону заснована).

Учесници конференције били су представници надлежних органа јавне власти, као и организације цивилног друштва и адвокати који се баве питањима заштите података о личности.

У неформалном делу сусрета, представници Викаријата протојереј - ставрофор др Боривој Суботић и овлашћени заступник Викаријата, јереј Илија Суботић, упознали су министарку правде г-ђу Нелу Кубуровић са кратким историјатом Старокатоличке цркве и са њом поразговарали о промени правног статуса Викаријата у статус Цркве.
Иначе, министарство правде је надлежно за вођење Регистра цркава и верских заједница, а министар правде доноси решења о упису цркава у тај регистар.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27.10.2017. - РУКОПОЛОЖЕЊА И ОДБРАНА ДОКТОРАТА У ОСИЈЕКУ

Милошћу Божијом, данас, 27.10.2017. године у Осијеку (РХ), Високопреузвишени Господин, надбискуп Леонардо Бег поделио је Свети ред ђаконата богослову овог Генералног викаријата, Александру Губашу из Сомбора, као и Свети ред презвитерата ђакону Илији Суботићу.

Током Свете Литургије, Високопреузвишени је одликовао јереја проф.др Боривоја Суботића титулом ставрофора (каноника), као признање за уложен труд на расту и развоју Цркве Господње у Србији.

Раније током дана, своју докторску дисертацију у области теологије одбранио је г-дин Жељко Чехак, уз менторство надбискупа др Леонарда, док су остала два члана комисије била бискуп др Јасмин Милић, председник, и др Ивица Криж, изабрани помоћни бискуп за Словенију, члан комисије.

Искрено се захваљујемо Протестантској реформираној кршћанској Цркви у РХ и њеном бискупу, др Јасмину Милићу, на срдачном пријему и уступљеној капели за богослужење.

Нека Господ Бог наш својим службеницима у новим духовним звањима подари обиље своје милости и мудрости, и нека их Дух Свети прати у све дане њихових живота. Аксиос!

Галерију фотографија можете погледати на овом линку.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------19.10.2017 - ДОСТОЈАНСТВЕНО САХРАЊЕН АРХИМАНДРИТ ИЛАРИОН

Данас, 19.10.2017. године одржана је сахрана високопреподобног Архимандрита Илариона, Генералног Викара овог Викаријата и дугогодишњег игумана фрушкогорских манастира Гргетега и Новог Хопова. У малом албуму, на овом линку, објавили смо само неколико фотографија начињених 19.10. током припрема за чин сахране, који је почео у 13:00 часова и довршен око 15:00 часова, с обзиром да се опело свештенослужитеља обавља по знатно дужем чину и обреду.

Ова сахрана ће остати упамћена по великом броју присутних људи, не само из Ирига него и из Нерадина, Гргетега, као и из Београда, Новог Сада, Мошорина, Руме, Бачке Паланке итд.

Са друге стране, остаће упамћена и по чињеници да ни један од бројних православних монаха, архимандрита и свештеника из Срема и из фрушкогорских манастира - није присуствовао сахрани, иако су сви манастири и све парохије биле благовремено обавештене.

Не можемо, наравно, да не поменемо пречасног Блажа Змаића, римокатоличког жупника у Иригу, као и старокатоличког жупника Жељка Мадија, који су својим присуством увеличали овај свечани испраћај архимандрита Илариона на вечни починак.

Као један од тужних догађаја који су пратили погреб архимандрита Илариона, наводимо и чињеницу да су, током ноћи 18. на 19. октобар, за сада непознати починиоци скинули и/или поцепали парте са неколико кључних места у Иригу, показујући тиме колико су суштински поштовали покојног aрхимандрита.

На крају, посебну захвалност дугујемо породици Ђорђевић из Ирига за донацију сандука са погребном опремом, као и Центру за социјални рад Општине Ириг на несебичној помоћи коју су пружали Архимандриту током последњих година његовог земаљског живота.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18.10.2017. - УПОКОЈИО СЕ ГЕНЕРАЛНИ ВИКАР, АРХИМАНДРИТ ИЛАРИОН

Тужна срца примили смо вест о изненадном преминућу високопреподобног Архимандрита Илариона, генералног викара овог Генералног Викаријата.

Архимандрит Иларион је дуже времена био болестан, али ништа није указивало да ће га Господ позвати себи већ сада. Остаће упамћен као велики добротвор и приложник више фрушкогорских манастира, у које је уградио цео свој монашки живот, ревносно се трудећи и служећи Господу.

Сахрана, са припадајућим опелом, ће се обавити сутра, 19.10.2017. године са почетком у 13:00 часова у Иригу, на гробљу запад.

"Покој вечни даруј му Господе, и вечна светлост нека му светли. Са светима упокој, Христе, душу верног слуге свога, и опрости му сва сагрешења!
Помозите, светитељи Божији, у сусрет изађите анђели Господњи, примите душу његову, понесите је пред лице Свевишњега. Примио те Христос, који те је позвао и у крило Аврамово анђели те повели."


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

04.10.2017. - ИЗАБРАН ПОМОЋНИ ЕПИСКОП ЗА СЛОВЕНИЈУ

Словеначка Старокатоличка Црква, као део ове црквене Провинције, добила је државну регистрацију од стране Републике Словеније, а монсињор др Ивица Криж је изабран за помоћног епископа за ту државу.

Желимо монсињору Ивици сваки благослов за раст свете Словеначке Старокатоличке Цркве, коју ће, уз Божију помоћ и допуштење, водити од прве половине наредне године.
Ово је велики израз милости Божије за раст наше Провинције св. Кристофора, и за добробит свеукупне Цркве.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23.09.2017. - ПИСАНА ДЕКЛАРАЦИЈА О УНИЈИ ИЗ УТРЕХТА

У складу са усвојеним Закључком на Светом архијерејском Сабору, од 17.09.2017. године, Патријарх монс. Августин Бачински је издао Декларацију o губитку апостолске сукцесије за цркве чланице Уније из Утрехта, коју можете погледати у наставку.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17.09.2017. - ПРВИ ИЗВЕШТАЈИ СА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА

Милошћу Божијом, архијереји окупљени на Светом Сабору у Нитри (Словачка), првог дана заседања, дана 16.09.2017. године са почетком у 10:00 часова, вођством Духа Светога одлучили су:

- за новог Патријарха Међународне Уније народних Старокатоличких Цркава бира се др АВГУСТИН БАЧИНСКИ, митрополит Старокатоличке цркве у Словачкој;

- на његово досадашње место Генералног секретара Уније бира се архиепископ др ЛЕОНАРДО БЕГ.


Нека новоизабраном Патријарху и Генералном секретару Уније Бог буде увек у помоћи и води их Светим Духом у свим њиховим делима, и нека их увек чува заговор Пресвете Богородице, Дјеве Марије, и свих Светих! Άξιος!

У наставку заседања, одлучено је и следеће:

- канонски се успостављају две нове аутокефалне црквене Провинције: Св. Михаела (за Русију) и Св. Кристофора (неколико земаља);

- архиепископима ове две новоуспостављене Провинције доделити титулу митрополита (стога, монс. Леонардо Бег и монс. Павел Бегичев постају Митрополити).

Сабор је такође донео и одлуку да су Свети редови подељени у Утрехтској унији након 23.11.2016. упитне исправности. Наиме, тог датума у Утрехтску унију примљена је Шведска црква са женом надбискупом. Из тог разлога, Сабор је донео одлуку да више не препознаје апостолску сукцесију у Утрехтској унији због суштинске ЗАБЛУДЕ У ВЕРИ с аргументима:

- у светом Писму не налазимо пример да је жена била бискуп;
- у црквеној Традицији не налазимо пример да је жена била бискуп;
- у првих седам Сабора Цркве не налазимо пример да је жена била бискуп.

Закључно: реч је о непорецивој озбиљној апостазији од вере (Error Fidei) у једној од најважнијих ствари за живот Цркве, и због тога ова Међународна Унија више не признаје апостолско наслеђе Утрехтској унији.

Сабор је, даље, задужио и надбискупа митрополита Провинције св. Кристофора, монс. др Леонарда Бега, за даљи наставак преговора ка постизању интеркомуније са Руском Православном Заграничном Црквом.

Сви над/бискупи су поднели су извештаје о стању у својим епархијама, те су затим о томе водили дискусију.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

09.09.2017. - НОВО РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЂАКОНСКИ ЧИН


Милошћу Божијом, у петак 8. септембра 2017. године, по рукама високопреузвишеног Архиепископа г. Леонарда, свети ред ђаконата примио је Ведран Обућина, студент теологије и политиколог из Ријеке (РХ), специјализован за Блиски исток и исламски свет.

Руководилац је студијске групе за Турску и Блиски исток у Институту за европске и глобализацијске студије. Гостујући је предавач на Филозофском факултету у Ријеци.

Уско се бави Ираном, течно говори и предаје персијски језик и аутор је књиге ''Политички сустав Исламске републике Иран'' у издању Факултета политичких наука.

Драгом новом сабрату на служби Јеванђеља желимо обиље Божијих благослова, уз непрестано заступништво Пресвете Богородице и свих светих. Άξιος!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17.08.2017. - ПРЕНОСИМО: Позив за материјалну помоћ за операцију

Једногодишњи Михаило Јовановић из Београда болује од конгениталне катаракте и секундарног глаукома. Због тога, уклоњено му је природно очно сочиво, а шанса за поврат његовог вида јесте уграђивање заменског сочива на очној клиници у Русији.

Сама операција кошта 4.000 евра, а тај новац млада хришћанска породица Јовановић нема, те овим путем апелујемо на све оне који могу макар мало помоћи својом донацијом, да то и учине.

Више информација, документацију и начине на који можете помоћи погледајте овде: линк

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28.07.2017. - ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА

Од 15. до 19. септембра ове године, у Нитри (Словачка) биће одржанo заседање архијерејског Сабора Међународне уније народних Старокатоличких цркава, највишег тела ове црквене Уније.

Предложен је следећи дневни ред:
- отварање Сабора и доношење процесних одлука везаних за ток расправе;
- разматрање извештаја Генералног викара одлазећег патријарха монс. Јозе да Коста Рапоса;
- разматрање и усвајање извештаја појединих архијереја о стању у њиховим јурисдикцијама;
- разматрање пристиглих захтева, постојећих проблема и предлога;
разматрање и усвајање предложених декларација и правила;
- успостава нових црквених провинција;
- избор новог Патријарха;
- разно.

Нека Свемогући Господ пошаље свога Светог Духа и благослови предстојећи Сабор, како би донете одлуке биле у складу са Његовом Светом вољом.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25.07.2017. - ПРОШИРЕЊЕ ДЕЛОВАЊА ПРОВИНЦИЈЕ И НА МАЂАРСКУ

Црквена провинција Светог Кристофора добила је, Божијом милошћу, још једну литургијску заједницу. Ради се о старокатоличкој заједници (жупи) у Дебрецину, у Мађарској Републици, коју предводи велечасни свештеник Жолт Фужеши.

Нека и ову заједницу у оснивању, стога, прати Божије милосрђе и нека буде благословена, заступничким молитвама Светог Кристофора и Свете браће Ћирила и Методија.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25.06.2017. - САЗВАНА СЕДНИЦА МИТРОПОЛИТСКОГ КОНЦИЛА ЗА ЕВРОПУ

Генерални секретар Међународне уније народних старокатоличких цркава (WCNCC), Mонс. др Аугустин Бачинскy, надбискуп-митрополит Старокатоличке цркве у Словачкој, сазвао је Митрополитски концил који ће се одржати дана 02.07.2017. године у Нитри (Словачка).

Између осталих тачака дневног реда, истичу се захтеви појединих Старокатоличких цркава за прикључење заједници традиционалних (ортодоксних) старокатоличких цркава, као и припрема за Сабор Међународне уније народних старокатоличких цркава који ће се одржати касније током ове године.

Нека Господња присутност учини Концил успешним и плодоносним.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16.06.2017. - УЧЕШЋЕ НА ДВЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ТОКОМ ПОСЛЕДЊИХ 10 ДАНА

Клир Викаријата је, у последњих 10 дана, имао прилику и лепе поводе да, по позивима, учествује на две различите конференције.

Прва од њих, одржана 08. јуна у Београду, у организацији београдског "Центра 9" за истраживање и промовисање идеје међуверске толеранције у Србији и окружењу, бавила се темом права на слободу вероисповести.

Том приликом, представник Викаријата, ђакон Илија Суботић, представио је старокатоличку Цркву и кратак преглед њеног историјског настанка, будући да се ради о мало познатој Цркви, а у другом делу излагања је упознао присутне како са проблемима са којима се Викаријат сусреће при свом деловању, тако и са примерима позитивне праксе и добрих односа са другим Црквама.


Друга конференција одржана је 15. јуна, такође у Београду, у организацији републичког Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, а тема је била представљање новог Модела закона о заштити података о личности, као и уопштена анализа проблема који су у великој мери присутни у Србији, а тичу се обраде података о личности грађана.

На изради поменутог модела Закона је учествовао и овај Викаријат, и то у домену свог деловања - обраде осетљивих података о личности и обраде података о личности у верске сврхе.

Ова тема, иако доста комплексна али и јако ризична по општи интерес приватности свих грађана уколико је неадекватно и недовољно уређена законом, углавном не наилази на разумевање од стране великог дела државних органа и организација.

Повереник, господин Родољуб Шабић, и његови сарадници посебно су истакли велике проблеме и скоро па непостојећу примену Закона о заштити података о личности са којима се, као независан државни орган, сусрећу при контроли спровођења садашњег Закона у појединим министарствима, државним агенцијама, појединим јавним предузећима и тд.

Наглашен је и крајње неразумљив и неприхватљиво латентан однос надлежних министарстава и Владе према честим инсистирањима Повереника да се постојећи Закон о заштити података измени, јер је недовољан и непримерен за примену у ово време брзог технолошког развоја и појаве разних нових видова обраде података о личности (нпр. биометријска обрада, видео надзор итд.) као и незаинтересованост Владе и органа гоњења, првенствено тужилаштава и судова, који су у обавези да обезбеде примену коначних и извршних решења Повереника, али и процесуирају одговорне за прекршаје или кривична дела везана за обраду података о личности. Илустративно, постоје тек две-три пресуде у кривичним поступцима и неколико пресуда у прекршајним поступцима по тим основама, иако се број кривичних дела или прекршаја које је Повереник открио у свом деловању броји хиљадама.

Фотографије са ове две конференције можете пронаћи у секцији ГАЛЕРИЈА овог сајта.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10.05.2017. - ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА ПАТРИЈАРХА СПЦ +ИРИНЕЈА

Кликом на слику, можете погледати овогодишњу васкршњу честитку Патријарха Српске православне Цркве, упућену Архиепископу Генералног викаријата, монс. др Леонарду Бегу:---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12.04.2017. - ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА АРХИЕПИСКОПА ЛЕОНАРДА

Кликом на слику, преузмите овогодишњу посланицу архиепископа монс. Леонарда:Христос васкрсе! Заиста васкрсе!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10.02.2017. - ИЗМЕНЕ У ЦРКВЕНОМ УСТАВУ ВИКАРИЈАТА

Дана 30.01.2017. године, надбискуп Леонардо својом Одлуком је изменио постојећи Црквени устав Викаријата, због новонасталих околности у Црквеној Провинцији Св. Метода (њене поделе на три аутономне провинције) и уочених мањкавости у неким постојећим решењима.

Пречишћени текст Устава, са укљученим последњим изменама, можете преузети овде: линк.

Подсећамо јавност да су цене свих услуга Викаријата, у складу са његовом мисијом, одређене да буду 0,00 динара. Независно од обреда, донације (које се користе углавном за набавку црквених предмета) могу се уплатити на текући рачун Викаријата, који се налази у секцији Контакт.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23.01.2017. - НОВО РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СВЕШТЕНИЧКИ ЧИН

Милошћу Божијом, дана 21.1.2017. у 16h у цркви св. Кристофора у Рабу, за презвитера при Генералном викаријату надбискуп Леонардо је заредио влч. Риналда Музгу.

Овим чином, старокатолички верници у Словенији и словеначка мањина у Аустрији (Корушка) коначно су добили дуго очекиваног свештеника.

Дон Риналду желимо обиље успеха на њиви Господњој, у радости и истрајности унутар провинције св. Кристофора, у којој ће службовати као надбискупов повереник. Аксиос!

страница влч. Риналда: link

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18.01.2017. - ОТПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ПОДЕЛУ УНИЈЕ СВ. МЕТОДА

Од данас, 18.01.2017., почеле су припреме за формалну поделу Уније Св. Метода на три независне Уније/Провинције, у међусобном јединству: Провинцију Св. Метода, Провинцију Св. Кристофора (за Балкан) и Провинцију Св. Михаела (за Русију и балтичке земље).

У том смислу, као и због именовања епископа Леонарда надбискупом, извршене су и потребне корекције на нашем сајту. О току поделе Уније и предстојећем Сабору благовремено ћемо извештавати.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11.01.2017. - БИСКУП ЛЕОНАРДО ИМЕНОВАН НАДБИСКУПОМ

Декретом председавајућег митрополита Црквене Провинције Св. Метода, високопреузвишеног монс. др Августина Бачинског, од 01.12.2016. године, досадашњи бискуп Господин Леонардо, ординариј овог и других старокатоличких Викаријата у земљама Балкана, именован је надбискупом. У складу са канонским правом, декрет производи дејство од тренутка саопштавања, те је, стога, ово именовање на снази од 10.01.2017. године када је и примљено.

У Декрету, између осталог, стоји:

"...Љубљени брате, радосни смо да се црквена Провинција под Вашом црквеном јурисдикцијом проширила и на околне земље... Стога Вам, као митрополит Провинције Св. Метода, додељујем титулу надбискупа."Нека и ова титула, која је плод великог труда и залагања нашег пастира, буде на раст и даљи развој и изградњу Тела Христовог, које је Црква!

AKSIOS! ДОСТОЈАН!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
24.12.2016. - БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ЛЕОНАРДА

Кликом на слику, преузмите овогодишњу посланицу епископа монс. Леонарда:


Христос се роди! Ваистину се роди!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
08.12.2016. - НОВО РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЂАКОНСКИ ЧИН

Милошћу Божијом, дана 07.12.2016., у цркви св. Кристофора на Рабу, по рукама бискупа Леонарда - полагањем руку и посветном молитвом - свети ред ђаконта примио је Риналдо Музга, магистар теологије, рођен 12.11.1961. у Јесеницама, Република Словенија.

Римокатолички богословски факултет (студије у Ријеци) завршио је 02.10.1989. и докторанд је социологије на Универзитету у Љубљани.Ђакон Риналдо ће своје пасторално послање вршити у Словенији, где ће, у сарадњи са бискупом, изграђивати даљи напредак Старокатоличке Цркве Христове. Захваљујемо Богу на овом духовном позиву за рад у њиви Господњој, на обнову, спасење и живот душа свих.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

02.12.2016. - ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА - ЕПИСКОПСКИ САБОР У ПОРТУГАЛУ

Од 23.11. до 24.11.2016 у Лисабону (Мафра - Португал) одржана је ванредна конференција Међународне уније народних (старо)католичких цркава, с обзиром да је Патријарх Антонио Рапозо, 15.08.2016. поднео оставку на место Патријарха због здравствених разлога. Конференцију је отворио и водио надбискуп Августин Бачински.

На конференцији је било речи о прихватању Евангеличке лутеранске цркве А.В. из Русије у Међународну унију народних (старо)католичких цркава. Наиме, бискупи Евангеличке лутеранске цркве прихватили су изјаву - Символ вере, те су ређени sub conditione од стране надбискупа Августина Бачинског и других старокатоличких бискупа наше уније, а све како би им се обезбедило апостолско наслеђе.

Тим чином, новозаређени бискупи (те стога и Евангеличка лутеранска црква А.В. у Русији, са својим канонским подружницама у Риги и Јелгави - Летонија), је постала пуноправни члан наше Међународне уније.

                                         

Ради се о следећим бискупима:

- Владимир ПУДОВ, председник Генералног Синода Е.Л.Ц. Русије (link);
- Игор КЊАЗЕВ, епископ Е.Л.Ц. Русије (link);
- Павел ЛЕВУШКАН, епископ Е.Л.Ц. Русије (link);
- Александер ФРАНЦ, епископ Е.Л.Ц. Русије (link);
- Константин АНДРЕЈЕВ, епископ Е.Л.Ц. Русије (link).

Назив цркве у Русији није још могуће променити због законских оквира, те за сада остаје назив Евангеличка Лутеранска Црква А.В. иако је реч, суштински, о Старокатоличкој цркви Русије која је сада постала део црквене Провинције Св. Метода.

Што се тиче избора новог Патријарха, нови Сабор Међународне уније народних (старо)католичких цркава биће сазван у Москви, током 2017. године када ће се изабрати нови Патријарх, али и увести преустрој црквене Провинције Св. Метода њеном поделом на више засебних црквених Провинција, које ће бити у међусобној интеркомунији.

И. Суботић

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26.11.2016. - ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА КЛИРИКЕ КОЈИ ЖЕЛЕ КАНОНСКИ ПРИЈЕМ У ВИКАРИЈАТ

Свештеницима и ђаконима других хришћанских деноминација, који изразе своју жељу за прикључење овом Генералном викаријату, захваљујемо на поверењу. При томе морамо нагласити да клирик који тражи канонски пријем треба, поред осталих тражених докумената, доставити и документ о канонском отпусту (екскардинацији) из бивше црквене управе, са разлозима тог отпуста.

Такође, Свети редови примљени у Старокатоличкој, Православној, Гркокатоличкој и Римокатоличкој цркви узимају се за исправне по себи, док ће за свете редове примљене у осталим деноминацијама бискуп Леонардо Бег извршити ређење sub conditione conferantur - reordinatio (сва рукополагања се врше по Римском понтификалу).
За исправна рукоположења узимаће се и она извршена у бившој Западноправославној цркви, која је деловала у СР Југославији до 2002-2003. године, по основу утврђене исправне хиротоније бившег Архиепископа Јована Дивљакова.

НАПОМЕНА - клирици који су раније припадали заједницама у којима је била допуштена противбожанска и противцрквена пракса благослова истополних парова и слободног допуштање абортуса (осим под условом да је медицински неопходан, ако је угрожен живот мајке, водећи се начелом ordo caritatis) и осталих недопуштених ствари, морају бискупу писати молбу за опрост, чије је прихватање од стране бискупа предуслов одобравању молбе за инкардинацију.

Више о потребној документацији можете пронаћи у рубрици "Деловање у Србији", при дну те странице.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

08.11.2016. - ВЛЧ. ГОЈКО КОЛОБАРИЋ - IN MEMORIAM

Тужног срца примили смо вест о изненадном преминућу дон Гојка Колобарића, свештеника Старокатоличког генералног викаријата св. Метода за Хрватску и регију.

Милост Божија је хтела да прими свети свештенички ред дана 11.09.2016., чиме је остварио своју велику животну жељу.


Сада гледа лицем у лице Господа нашег, кога је као свештеник објављивао и коме је служио у Светим тајнама Цркве. Погребни обреди и св. Литургија - задушница обавиће се у складу с вољом његове родбине, којој изражавамо искрено саучешће.


Покој вечни даруј му Господе, и Твојa вечна светлост нека му светли. Почивао у миру Божијем, до поновног сусрета под новим Небом и на новој Земљи.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23.10.2016. - ДВА РУКОПОЛОЖЕЊА И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

Милосрђем Свемогућег Бога, дана 22.10.2016. са почетком у 12:00 часова, у хришћанском центру "Доброг Пастира" у Осијеку, на Светој Литургији служеној по западном обреду, отац бискуп Леонардо поделио је свети ред ђаконата ипођакону Илији Суботићу и свети ред презвитерата ђакону др Боривоју Суботићу.

Нека им света служба буде плодоносна, нека обилују духом Божије љубави на ширењу њиве Његове.

                                                       

Истога дана, раније, у 11:00 часова, бискуп Бег је имао најављену промоцију своје књиге "Излечење депресије и анксиозности вером осим лековима - духовност и психијатрија".

Захваљујемо се бискупу Протестантске реформисане хришћанске Цркве у Хрватској, др Јасмину Милићу, на уступљеној капели за литургију рукоположења. Такође се захваљујемо и на примљеним честиткама поводом рукоположења.

Одабране фотографије са Свете Мисе можете погледати овдe.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

04.10.2016. - ПОЧЕТАК РАДА НОВОГ ДОМЕНА

Од данас, 04.10.2016. године, у рад је пуштен званични блог Викаријата на адреси http://vikarijat-srb.joomla.com, који првенствено има улогу да растерети ову секцију званичног сајта, те повећа удобност корисника с обзиром на одређена техничка решења овог домена.

Стога, ова секција, САОПШТЕЊА, биће и даље званично гласило у погледу црквено - канонских поступака, правног и материјалног стања Викаријата као и других информација везаних за деловање Викаријата, док ће се на новом блогу/дневнику објављивати одабрани текстови везани за теологију, евентуална запажања, ставови и коментари.

и. Илија Суботић

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
12.09.2016. - РУКОПОЛОЖЕН СВЕШТЕНИК ВЛЧ. ГОЈКО КОЛОБАРИЋ

Милошћу Божијом, у недељу 11.09.2016., након периода искушеништва, у цркви св. Кристофора на Рабу, бискуп Леонардо Бег је на Св. Литургији за презвитера заредио ђакона Гојка Колобарића.

Влч. Гојко је рођен 12.11.1952. у Кочерину, од оца Анте Колобарића и мајке Благице, рођ. Квесић. Био је римокатолички ђакон при которској бискупији, заређен на острву Госпе од Шкрпјела 15.08.1984. по рукама бискупа монс. Иве Гугића. Велики део живота провео је као гимназијски професор немачког језика и религије у Аустрији.

Нека Свемогући Бог - чији је позив читавог живота осећао – буде свагда видљив у деловању велечасног Гојка, на спасење душа и раст Свете Цркве.


''Велечасни Гојко, буди поносан на оно што јеси, буди поносан што си постао свештеник, буди поносан на све добро које ће душе на њиви Божијој примити преко тебе...'' биле су неке од речи проповеди оца бискупа.

Αξιος! Достојан! На многаја и благаја љета!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

02.07.2016. - САУЧЕШЋЕ СА ПОРОДИЦАМА НАСТРАДАЛИХ У ЖИТИШТУ

Викаријат, у своје и у име Уније народних старокатоличких Цркава, изражава дубоко саучешће са породицама настрадалих у ранојутрашњој пуцњави у Житишту, када је живот изгубило пет особа а двадесет повређено.

Одајемо признање и своје дубоко поштовање према више од 30 лекара и здравствених радника зрењанинске болнице који су на делу исказали своју људскост и, ван своје редовне смене, самоиницијативно током протекле ноћи дошли у болницу и до јутра санирали ране повређених. Тиме су знатно допринели да број настрадалих не буде већи, а нама су показали прави пример милостивог Самарјанина.


                                                                           "Свих жалосних радост"

Молимо се да Благи и Свемогући Бог опрости све грехе настрадалих и насели их у своје обиталиште, њиховим породицама подари утеху и мир а повређенима брз и успешан опоравак.

Не смемо, међутим, заборавити ни да се молимо за нападача и његово покајање.

архим. Иларион, Генерални викар

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

01.07.2016. - ПРЕУЗЕТЕ МАТИЧНЕ КЊИГЕ ХРАМА У ПЕТРОВАРАДИНУ

Викаријат је од стране Архива Војводине примио оверене матичне књиге венчаних и крштених старокатоличког Храма Светог Антуна (касније назван западноправославним Храмом Покрова Пресвeте Богородице) у Петроварадину, те је успостављен матични регистар за подручје Петроварадина и околине.
Одређене матичне књиге још увек недостају због дугогодишње неактивности и расипања црквеног инвентара и архиве, али се надамо да ће током времена бити пронађене.

На основу наведеног, обавештавамо јавност да ће убудуће Викаријат, на захтев лица која су крштена или венчана у поменутом Храму, издавати потребна уверења и изводе из матичних књига, уз покриће основних трошкова издавања и поштарине, у износу од 200,00 динара.

Стога, по пријему таквог захтева, уколико се лице на које се он односи налази уписано у матичне књиге које поседујемо, Викаријат ће издати потребни извод или уверење. У супротном, подносилац захтева ће бити контактиран ради договора око даљег црквеноуправног поступка, а све у циљу утврђивања релевантних чињеница потребних за издавање траженог уверења/извода.

Илија Суботић, председник

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
30.04.2016. - ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ЛЕОНАРДА

Кликом на слику, преузмите посланицу епископа монс. Леонарда поводом Васкрса празнованог по јулијанском календару:


Овом приликом, честитамо Празник и целој Христовој Цркви која га прославља по јулијанском календару, било где у свету.

Генерални викар, архимандрит Иларион

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26.04.2016. - ЧЕРНОБИЉ - сећање на трагедију, част подвигу, призив на покајање

Данас обележавамо тридесетогодишњицу велике нуклеарне катастрофе у Чернобиљу, чије се последице осете и данас и још дуго ће се осетити.

По благослову блаженопочившег митрополита кијевског и целе Украјине, Владимира, икона «Чернобиљски Спас» је насликана у спомен те трагедије. До данас, та икона представља велику и поштовану светињу за све који се сећају страшне трагедије од 26. априла 1986. и који одају почаст одважном подвигу њених ликвидатора - совјетских ватрогасаца и добровољаца. По речима митрополита Владимира, икона "Чернобиљски Спас" је дала особити духовни смисао страшној трагедији и чистом, хришћанском подвигу људи, који нису жалили своје животе ради живота других, ради свеопштег добра.


                                                    електрана "Владимир Иљич Лењин" - Чернобиљ, пре експлозије

На икони «Чернобиљски Спас» изображени су Чернобиљци - и живи и уснули, са Господом Богом - Судијом и Спасом. Изображени су они људи који су, по Божијем послању, сачували целу Земљу и животе многих, дароване од стране Створитеља. Раније, на иконама са Господом нису сликани "обични" људи. Међутим, како су Чернобиљци испунили Божију заповест "не уби", не проливши туђу и не жалећи своју крв, припала им је таква част.

28. августа 2003. године у Кијево - Печерској лаври, извршено је освећење нове иконе. Тада, на небу изнад манастира, појавило се знамење: изнад иконе је прелетео голуб, а високо на небу, иако није било кише нити облака, појавила се дуга у облику ореола. На средини те дуге су се потом појавила три крста сјајна као сунце. Сведоци тог чуда су били неколико хиљада људи.

Подстицај за изображавање иконе Чернобиљски Спас припада Јурију Андрејеву, нуклеарном физичару, који је у време хаварије био у електрани и примио огромну, смртоносну дозу гама зрачења али је Божијим чудом остао жив до данас. Сама икона му се много пута јављала у сновима, који су били невероватно реални, луцидни. Пошто се прибојавао и није био сигуран о чему се ради, једном приликом је разговарао са митрополитом Владимиром о својим виђењима, на шта је владика одмах дао свој благослов - да се иконопише икона Спаса, заједно са чернобиљцима који су спасили целу планету од радијације. Иконописац је био Владислав Горецки.На горњем делу иконе, налазе се изображења Богородице, Исуса Христа и Архистратига Михајла, који предводи Божанске војске, али сада и војску живих и уснулих чернобиљаца.
У доњем делу иконе, у првом плану, налази се чувени чернобиљски бор, чији изглед је јединствен у свету. Он личи и на крст, а и на трозубац, који се као симбол налази на грбу Украјине. Сам бор се, интересантно, налази на линији која спаја четврти реактор електране "Владимир Иљич Лењин", где се хаварија и десила, са градићем Припјат, где су живеле породице радника електране.

Чернобиљски бор је једина биљка од тада постојеће четинарске шуме, која је преживела иницијални радиоактивни удар: зрачење се кретало у границама од 100 до 1200 рентгена (око 1 до 10 сиверта по секунди (Sv/s) - ради илустрације, просечан човек при кратким излагањима гама зрачењу (нпр. атомска бомба или експлозија електране) може да издржи укупно до десетак сиверта радијације а да остане жив неколико месеци након тога. Зрачење у поменутој шуми је имало исту толику вредност за само једну једину секунду.)

Поред бора, налазе се живи и погинули радници електране и сви они који се тада нису двоумили да свој живот положе за друге. Њихове очи су упрте у Христа, Спаса, а у даљини се, иза бора, назире електрана.

ипoђaкон Илија Суботић

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
23.03.2016. - ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ЛЕОНАРДА

Кликом на слику, преузмите посланицу епископа монс. Леонарда:---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

03.02.2016. - ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ ЦЕНТРАЛИЗОВАНЕ ЕВИДЕНЦИЈЕ ВЕРНИКА

Православно - старокатолички Генерални викаријат Св. Метода, као канонски орган Међународне Уније народних старокатоличких цркава, расписује јавни позив за оформљење јединственог регистра верника старокатоличке / православно-старокатоличке вероисповести, за територију Републике Србије.

На основу одредби Закона о заштити података о личности, обавештава се заинтересована јавност да је упис у предметни регистар на бази потпуно добровољног пристанка, те да ће сви подаци у њему представљати тајну за непозвана лица и ни на један начин неће бити изношени из Републике Србије или ван овог Викаријата, као црквеног органа.

Регистар се успоставља ради ажурне евиденције о верницима старокатоличке/православно-старокатоличке вероисповести на територији Републике Србије, која је у црквеној надлежности овог Генералног Викаријата; успостављање контакта са њима и обезбеђивање квалитетног вршења свих верских услуга/издавање уверења од стране овог Викаријата.

Свако је слободан да, у било ком тренутку, захтева и брисање из успостављеног регистра уколико је у њега већ био уписан, такође по сопственом избору, чиме престаје црквена припадност овом Викаријату.

Евиденција - Регистар верника је, у складу са Законом, регистрована код Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Ради уписа у предметну евиденцију/регистар, >ОВДЕ< можете преузети образац Захтева за упис у .doc формату, или >ОВДЕ< у .pdf формату, те га попунити и проследити Викаријату путем поште на адресу седишта, или електронским путем, на службену е-маил адресу.

овл. заступник Викаријата,
Илија Суботић,cert. iur.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

03.02.2016. - ПРОШЛОГОДИШЊE ВЕЛИКЕ РЕЧИ ПАПЕ ФРАЊЕ

На следећем видео запису (енглески језик) налази се говор Папе Фрање, одржан 23.05.2015. године у Риму. Пут које је Папа изразио је и једини исправан. Нада и потреба за уједињењем хришћана се, хвала Богу, све више распламсавају.

                                                            

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

29.01.2016. - ПОЗИВ АНГЛИКАНСКЕ ЦРКВЕ У ФРАНЦУСКОЈ; АНАЛИЗА АКТИВНОСТИ СПЦ ПРЕМА ОВОМ ВИКАРИJAТУ

Дана 13.08.2016. године извршиће се освећење храма Св. Мартина англиканске цркве у Француској. Тим поводом, епископ Православно - старокатоличког Генералног викаријата, монс. Леонардо Бег, је позван да уприличи тај радостан догађај.
Позив је израз екуменских настојања Англиканске цркве, на путу ка коначном уједињењу хришћанског света.

"Consecration of St. Martin's Anglican Church, Moussac-sur-Gartempe, near Montmorillon, Saturday, 13th August 2016."
----------------------------------
Са друге стране, са искреним жаљењем посматрамо активности наше хришћанске браће - појединих епископа Српске православне Цркве, који овај Викаријат доживљавају као супарника (или чак секту), уместо као истински сестринску старокатоличку цркву, како и уосталом сами често пишу у гласилима СПЦ, нпр. новинама "Православље".

Ради илустрације, наведимо следеће: на директно питање упућено Патријарху српском Иринеју, ради изјашњења СПЦ о томе да ли смо или не сестринске цркве, остали смо без икаквог одговора.
Даље, након прошлогодишње пастирске посете епископа Леонарда овом Викаријату, током које је епископ посетио поједине манастире Фрушке горе и епископа сремског, у СПЦ се спроводе ужурбане активности на директном преотимању имовине старокатоличке цркве у Србији, која је ионако увек била веома сиромашна - на територији Србије је имала свега неколико капела и две мале цркве.

За сада, СПЦ је незаконито успела да, преко Службе за катастар непокретности у Новом Саду, преведе старокатоличку црквицу Светог Антуна у Петроварадину у власништво православног манастира Чокешина. Међутим, Викаријат је службеним путем дошао у посед свих докумената које је СПЦ приложила Катастру у Новом Саду, након чега је установљено да је упис власништва извршен на основу исправе са фалсификованом садржином, те на основу изјаве једног приватног лица, којом то лице поклања цркву Св. Антуна манастиру Чокешина. Одговорна лица у СПЦ би без проблема за то могла кривично одговарати...

Даље, информисани смо да је покренут одређени поступак, наравно од стране СПЦ, којим они траже власништво и над старокатоличком капелом у Београду, у стамбеној згради у Дринчићевој улици, поред БИТЕФ театра. Илустративно, димензије те капеле су око 9х4м. Јадно и тужно - поред свих новоизграђених велелепних храмова (који су углавном празни), СПЦ сада дрско инсистира на једној капели, за коју нема никакав основ да је добије јер никада није ни била имовина православне цркве.

Када свему наведеном додамо и чињеницу да се свештенство и монаштво СПЦ у огромној мери не придржава Типика сопствене цркве (част појединцима, на пример манастир Гргетег на Фрушкој гори), долазимо до једноставног закључка да се СПЦ далеко удаљила од истинског православља. Остало је само име.

Уместо да нам помогну, као "сестринској цркви", СПЦ узима и то мало што имамо. Јад и туга, јер не знају да је "рука која даје изнад оне која узима", или, како каже источњачка изрека, "...нека грамзивца победе дарови.". Све нам јасно указује да се долазак Антихриста неумољиво приближава...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
21.12.2015. - БОЖИЋНО ПИСМО БИСКУПА

Преносимо: Божићно писмо бискупа Леонарда, упућено верницима и свим људима---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
31.10.2015. - КРАТКО САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ АКТИВНОСТИ УСМЕРЕНИХ ПРОТИВ ОВОГ ВИКАРИЈАТА

Против овог Викаријата се води организована кампања од стране појединих свештеника и ђакона СПЦ из Ирига, који тиме показују депримирајуће непознавање теологије (поред разних теолошких диплома, додуше сумњиво стечених).

За нас је то тужно, али смо дужни да им праштамо. Држимо се заповести: "љубите непријатеље своје."
Братски их подсећамо о чему треба да размишљају:

       "Молим вас да речи украшавате истином."
(блажени Теодорит)


И. Суботић, председник

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
25.10.2015. - обављено освећење Антиминса

У суботу, 24.10.2015., бискуп Леонардо Бег, милошћу светог и животворног Духа, осветио је Антиминс на којем ће се приносити божанска жртва Тела и Крви Господње на Светој Литургији, и предао га клиру Генералног викаријата св. Методa за Србију.

antimins1

Антиминс (грч: άντιμίνσιον) је у православљу четвороугаона освећена иконописана тканина са ушивеним моштима неког светитеља (у овом случају реч је о ушивеним моштима св. Теодора Стратилата) и сликом Христовог полагања у гроб, на којој се врши божанска Евхаристија. Антиминс симболизује платно којим је Јосиф из Ариматеје, истакнути члан Синедриона (Мк 15,43; Лк 23,50) уз помоћ Никодима умотао пресвето Тело Господње за укоп. Више је тумачења речи Антиминс, између осталих тумачења, реч потиче од грчке речи ''анти'' (αντί) и речи ''минс'' (μίνσος): мала црквена служба.

antimins2

Б. Суботић, ђакон

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
22.12.2014. - преносимо: немачки Aachener Zeitung -

Папа Фрања: Свештеници, бискупи и кардинали болују од 'духовног Алцхајмера'


papa

"Папа Фрања у понедељак се, у традиционалном обраћању ватиканској администрацији, посебно истакaо. Том приликом изрекао је оштре критике на рачун црквених великодостојника: ''Католички свештеници, бискупи и кардинали болују од ''духовног Алцхајмера'', рекао је у свом Божићном обраћању ватиканској администрацији папа Фрања.

Он је такође рекао да је ватикан ''заражен'' с 15 болести. Папа им је у лице рекао:

- АРОГАНТНИ СТЕ;
- СМРТНО ОЗБИЉНОГ ЛИЦА;
- НЕМИЛОСРДНИ СТЕ;
- ИМАТЕ КАМЕНО СРЦЕ;
- ВОДИТЕ ЛУКСУЗНИ ЖИВОТ И УЛИЗУЈЕТЕ СЕ;
- ВИ СТЕ КАРИЈЕРИСТИ;
- ПОДМЕЋЕТЕ ЈЕДНИ ДРУГИМА;
- ИМАТЕ ДУХОВНИ АЛЦХАЈМЕР;
- ПАТИТЕ ОД ЕГЗИСТЕНЦИЈАЛНЕ ШИЗОФРЕНИЈЕ;
- ВИ СТЕ СОЦИЈАЛНИ И СЕКУЛАРНИ ЕГЗИБИЦИОНИСТИ;
- ПОХЛЕПНИ СТЕ ЗА МОЋИ И МАТЕРИЈАЛНИМ, ЕГОИСТИ;
- БЛЕБЕЋЕТЕ И МАНИЧНО ТРАЧАРИТЕ У СУПАРНИЧКОЈ БОРБИ ЗА СЛАВУ;
- РОБУЈЕТЕ СВОЈИМ СТРАСТИМА, СВОЈОЈ ЋУДИ;
- УМИСЛИЛИ СТЕ ДА СТЕ БЕСМРТНИ, НЕЗАМЕНЉИВИ, НЕДОДИРЉИВИ, ДА СТЕ СРЕДИШТЕ СВЕТА;
- ЛАЖНИ СТЕ НАРЦИСИ;

- ГОСПОДО, ВИ СТЕ РАШТИМАНИ ОРКЕСТАР! -

Духовници су, рекао је папа, ''ношени похлепом и егоизмом, превише црквених достојанственика робови су својих страсти, ћуди и манија... Носитељи кардиналске титуле, сматрају да су средиште света. Они би требали ићи на гробља и погледати тамо оне који су исто мислили: да су бесмртни, недодирљиви и незаменљиви''.
Папа је говорио о ''тероризму блебетања, подмуклим нападима кукавица које немају храбрости отворено говорити, што је једнако хладнокрвном убиству''. ''Ароганција, немилосрдност, луксузни живот, поданички дух, размишљања о каријери, интриге, духовни Алцхајмер...''.
ЧАК НИ НАЈЉУЋИ КРИТИЧАРИ ВАТИКАНА НЕ ДАЈУ ТАКО ОШТРУ КРИТИКУ НА РАЧУН РИМСКЕ КУРИЈЕ, КАКО ТО ДАЈЕ САМ ПАПА", наводи Aachener Zeitung.
------------------------

Овај текст би сваки ђакон, свештеник и епископ требао редовно читати, бар једном месечно, како би се на време отргао од пута духовне пропасти. Без обзира на то да ли служи у православној, римокатоличкој, старокатоличкој или некој другој црквеној управи (намерно овде не користимо речи "другој Цркви", јер је Црква само једна - Црква Христова).

Папа Фрања је овим својим универзално применљивим говором "патосирао" многе умишљене и надобудне свештенике и епископе, каквих данас - сведоци смо - на жалост има подоста, а јасноћом и оштрином своје речи исекао је све параване и показао истину онаквом каква она заиста јесте. А то је управо и један од основних принципа, један од потпорних стубова Цркве Христове - истина.

Оваквим гестом, Папа Фрања сигурно није имао на уму да разбија и слаби Цркву, напротив. Говорити истину, колико год то болно било, увек је боље него мазати очи, поготово јер свештеници и епископи имају огромну одговорност на себи, одговорност за Христове овце тј. вернике, иако тога често нису свесни. Појединци су чак Цркви приступали само ради "ухлебљења", вожења најновијих BМW-ова или Volvo-а по невероватних 75.000 евра (пример из Србије за ово последње је познат Викаријату).

И. Суботић, ипођакон